-Afaceri mari și miciHoreca

Guvernul a adoptat programul ELECTRIC UP cu finanțări de 100.000 de euro pentru HORECA!

Guvernul a adoptat, în ședința de ieri – 3 septembrie, Ordonanța de Urgență inițiată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin care IMM-urile din domeniul HORECA pot accesa finanțări nerambursabile pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice şi a staţiilor de încărcare prin programul Electric – Up. Anunţul a fost făcut de şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, după încheierea şedinţei de guvern.

„În domeniul economic, un alt proiect de ordonanţă de urgenţă pentru implementarea unui alt program din Planul naţional de investiţii şi relansare economică. Este vorba despre programul “Electric Up”, prin care IMM-urile din domeniul HORECA au posibilitatea să acceseze o finanţare nerambursabilă de până la 100.000 de euro pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice şi pentru instalarea staţiilor de încărcare. Şi acest proiect de act normativ a obţinut toate avizele necesare şi a fost adoptat în formă finală în această şedinţă de guvern”, a declarat Ionel Dancă.

Programul, care beneficiază de o alocare bugetară de 100 de milioane de euro, prevede finanţarea pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Naţional şi a staţiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.

“Măsurile luate de Guvern vizează compensarea unor pierderi de capital financiar și de resurse umane în categoria interprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA, înregistrate în urma situației sanitare”, se arată într-un comunicat al MInisterului Economiei.

“Obiectivele programului vizează creşterea gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie, precum și a eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și, opțional, livrarea surplusului de energie electrică în reţeaua națională de energie electrică, precum și dezvoltarea infrastructurii de alimentare a autovehiculelor cu energie electrică în domeniul HORECA, stimularea utilizării autovehiculelor electrice şi electrice hibrid plug-in, dezvoltarea transportului ecologic.”

“Orice criză reprezintă și o oportunitate, iar Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri vine în sprijinul antreprenorilor din domeniul HORECA pentru a le permite să-și crească eficiența energetică, contribuind, în același timp și la atingerea ținelor de reducere a gazelor cu efect de seră. Este o măsură de tip win-win, în care operatorii economici destul de greu încercați în această perioadă și lipsiți, în anumite cazuri, de capitalul necesar investițiilor, primesc o gură de oxigen, în timp ce contribuim la crearea unui mediu economic competitiv și sustenabil. Sunt ferm convins că acest program va da roade rapid, atât în ceea ce privește performanța economică și sustenabilitatea societăților comerciale, cât și în ceea ce privește țintele de mediu”, a declarat Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, în comunicatul citat.