Fructul kaki – cum se mănâncă și ce gust are
Kaki este un fruct ce se găsește în marile magazine și care beneficiază de o promovare intensă în această perioadă, când se poate spune că este sezonul său. Cum vorbim despre un fruct exotic, există, firesc, și întrebarea cum se curăță, cum se mănâncă kaki – cu coajă sau fără, și ce gust are.
- Ce este kaki
- Cum arată fructul kaki copt
- Cum se curăță kaki
- Ce gust are fructul de kaki
- Cum se mănâncă fructul kaki
- Câte calorii are un kaki
- Kaki – proprietăți și contraindicații
Ce este kaki
Fructele de kaki sunt prezente în această toamnă în magazine, dar și în multe livezi mici, de gospodărie, și chiar în plantații pomicole care au avut viziunea de a investi în această cultură cu nume și origine exotice.
Kaki este originar fin China unde este denumit și ”fructul Orientului”. În prezent este cultivat pe scară largă, inclusiv în România.
Cum arată fructul kaki copt
Kaki arată ca o roșie. Este ferm și când este copt capătă o culoare galbenă spre portocaliu. De regulă, în magazine, el nu se găsește foarte copt, dar se poate ține câteva zile lângă o banană sau un măr și își va atinge maturitatea. Pentru o coacere rapidă se poate pune kaki într-o pungă de hârtie cu un măr sau o banană.
Unele părți ale fructului pot ajunge să aibă culoarea maro, semn că acolo este o acumulare de zahăr, dar este bun pentru consum.
Cum se curăță fructele kaki
Primul lucru pe care trebuie să îl faceți când mâncați un kaki este să îl tăiați în jumătate. Apoi, ca și la roșii, să îndepărtați partea de sus, unde a fost codița și care rămâne aproape lemnoasă.
Apoi se curăță coaja fructului ca la un măr. Miezul rămas este numai bun pentru a fi consumat în stare proaspătă, în salate de fructe, piureuri sau chiar la prepararea dulcețurilor.
Cum se mănâncă fructul kaki
O altă variantă este să se consume miezul direct cu lingurița, fără a curăța coaja însă recomandarea SUPER-HRANA.RO este să evitați să mâncați coaja la care, la fel ca și în cazul altor fructe de import (așa cum este în 90% și kaki), există riscul stropirii cu antifungice care să mențină integritatea fructelor pe parcursul transportului sau la depozitare.
Ce gust are kaki
Kaki are un gust ce poate fi astringent, în funcție de varietatea sa. Dar în general are un gust puțin aromat, care aduce cu aroma de ananas și de piersică, păstrând, de cele mai multe ori, textura unei roșii mai puțin coapte.
Mulți ar cataloga gustul fructului kaki ca fiind unul fad, dar nimeni nu contestă faptul că acest fruct are mult beta-caroten, are conținut dublu de fibre comparativ cu merele, precum și fenoli importanți pentru sănătatea inimii.
Kaki – calorii
Fructele kaki sunt recomandate dacă țineți diete, însă trebuie consumate cu măsură. Numărul de calorii pe care îl conține un kaki este de 70 kcal la o cantitate de 100 de grame.
Pentru o cantitate de 100 de grame, fructul kaki are următoarele:
- 70 kcal;
- 19 gr carbohidrați;
- 1 gr proteine;
- 0 gr grăsimi;
- 0 mg colesterol; 3,6 gr fibre.
Kaki – proprietăți și contraindicații
Previne și ameliorează răcelile și gripa
Bogat în vitamina C, kaki întărește sistemul imunitar, iar organismul este mai puțin predispus la răceli și gripă, iar dacă îmbolnăvirile apar, simptomele sunt mai ușoare.
Fructul kaki împotriva constipației
Pentru că are un conținut ridicat de fibre, fructul kaki are și proprietăți laxative, mai exact, poate fi un remediu natural împotriva constipației.
Remediu împotriva retenției de apă
Fructul kaki combatere retenția de apă, având proprietăți diuretice prin aportul de calciu și potasiu. Este recomandat consumul unui fruct pe zi pentru a reduce retenția de apă din organism.
Kaki pentru detoxifierea organismului
Kaki este bogat în antioxidanți, care joacă un rol extrem de important pentru detoxifierea organismului, dar și pentru sănătatea ficatului.
Kaki combate stresul
Cu potasiu și zaharuri, kaki este bun în combaterea stresului. Se recomandă un fruct pe zi.
Kaki pentru pentru sistemul cardiovascular
Fructul kaki hrănește în mod natural mușchiul inimii, iar asta îl transformă într-un aliment ideal pentru consolidarea sistemului cardiovascular. De asemenea, datorită beta carotenului, kaki protejează vederea și previne apariția bronșitei și pneumoniei.
Fructul kaki mai este recomandat și pentru:
- Combaterea sângerărilor gingivale;
- Curele de slăbit
- Tratamentele anti anemie
- Problemele de rinichi
În concluzie, merită să încercați fructul kaki măcar pentru a putea spune mai apoi că ați simțit gustul fructului zeilor, așa cum era cunoscut în mitologia greacă. Alte denimiri pentru kaki sunt piersica japoneză sau persimon.
În prezent, prețul fructelor kaki a scăzut de mult. Găsiți piersicile japoneze în marile magazine în pachete de două fructe la prețul promoționale pornind de la 2 lei/cutie.