-Afaceri mari și miciNou pe piață

Nicu Bumb, Mirdatod: În câteva luni vom deschide o nouă unitate de procesare la Reghin

Nicu Bumb, inginer șef al Mirdatod, companie ce produce brandul Telemeaua de Ibănești, a declarat la emisiunea “Bucate și vin…din plin” cu Silviu Petcu și Cristian Constantin Grețcu, de joi – 28 februarie, că în doar câteva luni de zile se va deschide noua unitate de procesare de la Reghin, județul Mușeș, care va colecta laptele de la producătorii din zonă.

În acest moment, Mirdatod colectează 55.000-56.000 de litri de lapte pe zi de la un număr de 1.800 de fermieri. “Procesăm 55 – 56 de mii de litri de lapte de la 1.800 de producători. 87% din lapte provine de la producătorii cu până la 5 vaci, e un lapte natural 100%, colectat din zona montană. Singura sursă de venit la țară este laptele. Dacă ai două vaci tot timpul anului, 12 luni din 12 luni îți iei salariul. Porcul, mielul, vițelul le ai o dată pe an”, a declarat Nicu Bumb la emisiunea ”Bucate și vin…din plin”.

Acesta a mai spus că producătorii din fiecare sat din care colectează laptele au fost învățați încă de la începutul colaborării ce trebuie să facă ca laptele să fie de cea mai înaltă calitate: “Noi în fiecare sat avem un centru de colectare lapte, autorizat sanitar-veterinar. Pe producători i-am învățat ce înseamnă calitatea laptelui, să elimine primele trei jeturi după care să mulgă într-un vas curatși apoi pleacă la centrul de colectare unde este răcit la maximum 4 grade. Asta înseamnă un lapte calitativ din punct de vedere NTC. A doua zi este transportat de cisternă la unitatea noastră de procesare lapte”.

Nicu Bumb a mai declarat că este contactat de numeroși primari din diverse zone ale țării care îl roagă să meargă să ia și de acolo laptele. Acesta a fost și unul dintre motivele care au condus la deschiderea unei noi unități de procesare a laptelui, la Reghin: “Mă sună primarii din diferite zone să mergem să le luăm laptele. Le-am spus că în câteva luni de zile vom deschide noua unitate de procesare de la Reghin și vom colecta laptele tot de la producători”.

Prin această nouă investiție în valoare de 5,8 milioane euro, Mirdatod va ajunge să procesesze 150.000 de litri de lapte pe zi, 100 de mii de litri urmând să fie procesați numai în noua fabrică.

Nicu Bumb susține că fără producătorii de la care ia laptele și fără angajații care cu mâna lor procesează, nu ar fi fost posibilă realizarea produselor de top marca Ibănești: “Produsele noastre conțin doar lapte de vacă, saramură de Orșova și cheag, nimic altceva. Vreau să le mulțumesc celor 1800 de fermieri de la care luăm laptele, celor 180 de angajați care cu mâna lor procesează aceste produse de top. E o trasabilitate care pleacă de la furcă și se termină la furculiță. Fiecare verigă este foarte importantă în acest lanț”.