-

Orban: “Guvernul caută în continuare soluţii pentru a ţine în picioare HORECA”

Foto: Facebook Guvernul României

Premierul Ludovic Orban a declarat  la Conferința  Naţională a Industriei Ospitalităţii că Guvernul caută soluţii în continuare pentru “a ţine în picioare” sectorul HORECA. Acesta a solicitat reprezentanţilor domeniului să încerce să asigure respectarea regulilor de protecţie sanitară în localurile deținute, potrivit AGERPRES.

“Văd priviri nu foarte drăgăstoase de la dumneavoastră, dar să ştiţi că nu am inventat eu COVID-ul, s-a născut în alte ţări şi efectele, din păcate, au fost extrem de negative asupra industriei ospitalităţii. Noi am încercat să gândim anumite forme de sprijin, anularea impozitului specific, şomajul tehnic, 41,5% indemnizaţia pentru reluarea activităţii, de la 1 septembrie a intrat în funcţiune programul flexibil de muncă, kurzarbeit, care e prima oară aplicat în România, evident trebuie să urmărim modul în care funcţionează. Am adoptat acte normative care să permită autorităţilor locale să reducă impozitul pe clădire, până la 50%, şi chiar să anuleze taxa pe clădire sau taxa de ocupare a domeniului public “, a declarat premierul.

“Am gândit programul de granturi pentru sectoarele afectate de COVID, încercăm să găsim soluţii de susţinere, un sistem de vouchere pentru zona turistică. Sunt lucruri la care ne-am gândit şi menţinem în continuare dialogul cu reprezentanţii dumneavoastră”, a mai precizat Orban.

Acesta a admis că sectorul HORECA este afectat în continuare din cauza unui grad de reticență a oamenilor de a ieși la restaurante și de a călători: “Există o reticenţă din partea oamenilor de a se duce la restaurant sau de a efectua deplasări în scop turistic. Sunt nişte efecte pe care nu le putem noi controla în niciun fel, ca atare, este clară o reducere a veniturilor. Rămânem în continuare în dialog, căutăm în continuare soluţii pentru a ţine în picioare acest domeniu de activitate important, care are un potenţial de dezvoltare în România.”

Premierul le-a solicitat reprezentanţilor hotelurilor şi restaurantelor să impună respectarea regulilor de protecţie sanitară: “E evident că avem de a face cu o creştere a numărului de cazuri care este determinată de creşterea interacţiunilor sociale ca urmare a unor activităţi care au fost reluate începând cu data de 1 septembrie. Şi asta e solicitarea mea către dumneavoastră – să încercaţi să asiguraţi respectarea regulilor în locaţiile pe care le aveţi în administrare.”