-

Postul Crăciunului 2021: date, alimente permise și nepermise, zile cu dezlegare

Postul Crăciunului ortodox 2021 începe din 15 noiembrie și se încheie în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie. În această perioadă, creștinii ortodocși au o listă cu alimente interzise, dar și mai multe zile de dezlegare.

Când începe Postul Crăciunului în 2021 este una dintre întrebările pe care și le pun mulți dintre credincioși. Postul Crăciunului și Postul Paștelui sunt cele mai mari posturi din an, durata lor fiind de 40 de zile. Postul Crăciunului este unul destul de permisiv, astfel că există multe zile cu dezlegare la pește.

Află când începe Postul Crăciunului 2021, când e lăsatul secului și care sunt zilele cu dezlegare la pește:

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2021

Lăsata secului pentru Postul Crăciunului 2021 are lor pe 14 noiembrie. La această dată se lasă sec pentru Postul Crăciunului – Postul Nașterii Domnului. Dacă lăsata secului este într-o zi de miercuri sau de vineri, când se ține post, atunci se lasă sec cu o zi înainte.

Când începe postul Crăciunului 2021

Postul Crăciunului 2021 începe pe 15 noiembrie și durează până pe 24 decembrie inclusiv, în Ajunul Crăciunului.

Postul Crăciunului 2021

Postul Crăciunului 2021: Cât durează

Postul Crăciunului durează 40 de zile, la fel ca și Postul Paștelui. Postul Nașterii Domnului este mai permisiv, cu mai multe zile de dezlegare, și se încheie de Crăciun. Ultima zi în care se ține post în Postul Crăciunului este 24 decembrie, când preoţii le recomandă credincioşilor să ţină post negru.

Postul Crăciunului 2021: Ce se mănâncă

Alimentele permise în postul Crăciunului sunt numeroase și includ legume, fructe, cereale. În Postul Crăciunului  puteți consuma alimente care să nu conțină origini animale.

Se recomandă o dietă de post care să conțină alimente hrănitoare, bogate în vitamine. Cei care obișnuiesc să consume carne o pot înlocui cu produse pe bază de soia și de mazăre.

Pastele de post se pot prepara cu smântână vegetală sau cu sos de roșii.

Tocănițele și ciorbele sunt preparate de post care pot asigura necesarul de nutrienți. Se recomandă consumul de salate și de fructe proaspete, acum fiind și o ofertă bogată de fructe de toamnă.

Postul Crăciunului 2021: Alimente nepermise

Alimentele nepermise sau interzise în Postul Crăciunului sunt carnea, laptele, brânza și ouăle. Miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin.

Postul Crăciunului 2021: Zile cu dezlegare la pește și vin

În Postul Crăciunului 2021, creștinii au mai multe zile de dezlegare în care au voie să mănânce, le lângă alimentele de post, și carne de pește, și vin.

Zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2021 sunt:

  • duminică, 21 noiembrie
  • marți, 23 noiembrie
  • joi, 24 noiembrie
  • sâmbătă, 27 noiembrie
  • duminică, 28 noiembrie
  • marți, 30 noiembrie
  • sâmbătă, 4 decembrie
  • duminică, 5 decembrie
  • luni, 6 decembrie
  • marți, 7 decembrie
  • joi, 9 decembrie
  • sâmbătă, 11 decembrie
  • duminică, 12 decembrie
  • luni, 13 decembrie
  • sâmbătă, 18 decembrie
  • duminică, 19 decembrie

Prima zi de dezlegare la peşte în Postul Crăciunului 2021 este 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Urmează 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, 6 decembrie de sărbătoarea Sfântului Nicolae, 13 decembrie de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei.

Ultima zi în care se mănâncă peşte în postul Crăciunului este 18 decembrie.

În post, în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin, iar în sâmbetele și duminicile, până pe data de 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește.

În zilele de marți și joi, credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn.

În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame, deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului.

De Crăciun, indiferent de ziua în care cade, se mănâncă de dulce.

Ce nu ai voie să faci în Postul Crăciunului

În Postul Crăciunului trebuie să punem mai mult accept pe ce rugăciune, pe ceea ce mâncăm și ceea ce spunem. De aceea ne este recomandat ca pe lângă postul alimentar să respectăm și anumite reguli în post.

În Postul Crăciunului nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.

În Postul Nașterii Domnului, biserica transmite că nu se cântă și nu se dansează.

În Postul Nașterii Domnului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.

În Postul Crăciunului nu se bea alcool și nu se fumează.

Nu se mănâncă pește în Postul Nașterii Domnului, dacă nu este zi cu dezlegare la peşte.

În Postul Crăciunului creștinii trebuie să se roage mai mult.

În Postul Nașterii Domnului este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

Rugăciune în Postul Crăciunului

Rugăciune pentru postul Crăciunului

Creștinii ortodocși care țin Postul Crăciunului obișnuiesc să țină o rugăciune specială a postului. Iată care este rugăciunea pentru postul Crăciunului:

Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe,

Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm:

întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului;

ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.

Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.

Amin.