HorecaREDESCHIDEȚI HORECA!Special

Președintele Iohannis: Restaurantele se vor putea deschide de la 1 septembrie, cu anumite condiții!

Președintele României Klaus Iohannis a declarat astăzi, miercuri – 26 august, că redeschiderea restaurantelor va fi posibilă de la 1 septembrie, numai în anumite condiții sanitare și în funcție de condițiile din fiecare localitate, care vor fi stabilite după “un prag – o cifră” a Comisiei de specialiști care ar descrie “riscul de infectare din fiecare județ/localitate.”

”Al doilea sector în suferință (după instituțiile culturale, n.a.) și unde cred că este bine să se reia activitatea, acolo unde se poate, este sectorul HORECA, în special, funcționarea restaurantelor în interior. Vremea se răcește, terasele se vor putea folosi încă o vreme, dar după un timp, nu va mai fi posibil.

Consider că, după 1 septembrie, în anumite condiții (atenție, numai în anumite condiții!) restaurantele se pot deschide în interior, ținând cont de reguli de distanțare – nu vor putea fi folosite toate mesele, ținând cont de condiții sanitare specifice și ținând cont de condițiile specifice din localitatea respectivă. Specialiștii vor stabili mâine, probabil, un prag – o cifră care descrie riscul de infectare, iar acolo unde acest prag va fi depășit, în plan local, prin decizia Comisiei Județene, se va restricționa funcționarea restaurantelor în interior. În esență, se vor putea folosi spațiile interioare, dar numai acolo unde este sigur. Toate aceste detalii vor fi cunoscute publicului larg, sunt chestii tehnice ce vor putea fi cunoscute, dupa ce vor fi stabilite în comisia specialiștilor”, a explicat președintele țării.

“Oamenii au nevoie de concediu” 

Întrebat dacă, în contextul deschiderii restaurantelor, va merge la restaurant sau dacă a fost în zone turistice în perioada aceasta, președintele a precizat că nu a avut concediu și nici nu a fost în locații publice, iar întânirile avute au fost cu distanțare și mască. A admis însă că oamenii au nevoie de concediu.

“Cred că este bine să se facă concediu, oamenii au nevoie, dar în condiții de siguranță – cu distanțare, mască, igienă, si atunci se va putea merge mai departe”, a adăugat Klaus Iohannis.

Contactați de FOOD-RETAIL.AGROINTEL.RO, reprezentanții Organizației Patronale HORA au precizat, după întâlnirea avută azi la Guvern, că mâne, în ședința de Guvern, se ia decizia finală dacă se deschid restaurantele de la 1 septembrie.