-HorecaREDESCHIDEȚI HORECA!Special

Profesioniștii din industria HORECA susțin campania #RedeschidețiHORECA!

Unele dintre cele mai importante nume din industria ospitalității românești s-au alăturat campaniei inițiate de FOOD-RETAIL.RO, SUPERVINURI.RO, cu sprijinul AGROINTEL.RO pentru redeschiderea HORECA. Rama de profil de pe rețeaua de socializare facebook a fost preluată de sute de reprezentanți ai industriei – proprietari și manageri de restaurante, chefi și alți angajați, precum și de alți reprezentanți ai domeniilor conexe furnizoare de produse și servicii pentru HORECA.

Inițiativa noastră a venit simultan cu protestul organizat de sectorul ospitalității împotriva măsurilor restrictive care au dus la prăbușirea industriei, pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolului în care se află cei 400.000 de angajați pe fondul celor 5 luni de pandemie și în condițiile niciunui anunț concret pentru redeschiderea restaurantelor în interior odată cu venirea toamnei.

Daniel Mischie, președintele HORA și CEO City Grill, Sabin Cernea  – proprietar Wu Xing si Fooda, Paul și Mihaela Oppenkamp – proprietari The Artist, Radu Savopol – coproprietar 5 To Go și Cereal Crunch, Ionuț Ivan coproprietar Red Angus Steakhouse, Dragoș Panait – fondator Red Angus Steakhouse, Nicu Dragnea – director Casa Doina, Ella Szekely – proprietar Dianei 4, Oana Iliescu – proprietar Trattoria della Nonna, Ruxandra Chendi – proprietar Corks Cozy Bar, Robert Shonborn – manager Quisine, Ruxandra Strugariu – manager Masion des Crapes, Monica Peleanu – manager Winestone – Novotel, Dan Tonescu – chef City Grill Grup, Daniel Cheregi – chef Restaurant Merlot, sunt numai câteva nume care au apreciat campania #RedeschidețiHORECA alături de alte sute de reprezentanți ai ospitalității românești.

Iată și câteva declarații ale acestora:

Ionuț Ivan, coproprietar Red Angus Steakhouse

“Suntem recunoscători SUPERVINURI.RO, SUPER-HRANA.RO și AGROINTELIGENȚA pentru sprijinul pe care îl arată industriei HORECA. Trăim o perioadă dificilă, care pune în pericol gastronomia locală, turismul românesc, precum și o serie de afaceri adiacente, precum cramele, furnizorii de servicii și produse. De aceea, consider că este important să fim uniți și să avem o voce comună, puternică. Proiectul #RedeschidetiHoreca este unul necesar, într-un context în care Guvernul României ia decizii unilaterale, fără a se consulta cu reprezentanții unei industrii pe care o nu o cunoaște și ale cărei principii operaționale nu le înțelege. Încurajez cât mai mulți proprietari, operatori, lideri de opinie și membri ai comunităților implicate să lucreze împreună și să se alăture inițiativei demarate.”

Sabin Cernea, proprietar WU XING 

“Ați creat un vibe extraordinar și o mobilizare de forțe cu această campanie! Felicitări! Sperăm ca, în curând, să se ia o decizie privind redeschiderea restaurantelor în interior! Susțin în continuare industria HORECA; am participat și la protest, chiar dacă acum am rămas numai pe partea de delivery, pe care mă voi axa în continuare. Din păcate, eu m-am văzut nevoit să închid definitiv restaurantele din mall-uri, ce reprezentau o treime din business-ul WU XING, lucru deloc ușor, având în vedere contractele cu dezvoltatorii, disponibilizarea angajaților (circa 90), iar decizia a venit înainte de izolare pentru că, deja, din ianurie, de când se auzise de “virusul venit din China”, oamenii începuseră să devină reticenți la mâncarea chinezească. Per total, scăderile au fost de până la 50%, dar acum am o creștere de 1%. Încet-încet, sper ca piața să își revină. Voi deschide în curând un nou punct delivery în Piața Muncii și mai am planuri de dezvoltare, dar mai aștept să se așeze un pic lucrurile.”

Chef Paul Oppenkamp & Mihaela Oppenkamp, proprietari The Artist Restaurant – în top 25 cele mai bune restaurante fine dining din lume – Tripadvisor Traveller’s Choice  

“Mulțumim pentru implicare! Susținem redeschiderea HORECA prin asumarea cu responsabilitate a protocoalelor pentru răspândirea virusului. Cei mai mulți dintre noi nu vor mai recupera pierderile colosale asociate acestor luni, dar este nevoie să redeschidem în interior pentru a avea continuitate. Resursele utilizate de HORECA sunt colosale și stimulatori pentru producția internă. Aceste resurse stagneaza și nu vor fi motivaționale pentru producător pe termen lung. Ținând restaurantele închise, afectează și sectoarele de producție de materie primă internă, cât și de import, afectează sectorul viticol intern și extern, afectează inovația în domeniu neavând cerere etc. Efectele se vad în mult mai multe sectoare ce au ca principal client sectorul HORECA și, implicit, locurile de muncă din aceste sectoare sunt în acelasi pericol ca HORECA. Lanțul afectat este mult mai mare, evoluția și adaptarea la noile condiții sunt esențiale și trebuie să aplicam toate resursele pentru prevenirea răspândirii acestui virus, dar cu posibilitatea de funcționare în termene legale, nu închise. Coexistarea cu acest virus este esențiala pentru diminuarea efectelor negative pe termen scurt și lung. Mulțumim pentru aceste campanii ce susțin cu încredere activitatea în acest sector!”

În acest moment, un proiect de lege pentru redeschiderea în interior a restaurantelor se află în Parlament, iar premirul Ludovic Orban a precizat că a solicitat grupului de suport tehnico științific să analizeze posibilitatea reluării activității în spații închise. În funcție de această evaluare, va fi luată o decizie în cursul acestei săptămâni.

“Odată cu terminarea sezonul estival și scăderea temperaturii va trebui luate măsurile pentru a permite ușor, ușor, în condiții de siguranță să fie luate aceste decizii”, a precizat premierul, după ședința conducerii PNL, din data de 24 august.