Rețeta de cozonac a lui chef Cătălin Scărlătescu
Rețeta de cozonac a lui chef Cătălin Scărlătescu. Cum mai e puțin până la Crăciun, gospodinele încep de pe acum să-și pună la punct rețetele după care vor prepara gustoasele bucate pe care le vor pune pe masă de sărbători. Bineînțeles că din meniul de sărbători nu are cum să lipsească cozonacii, iar o rețetă specială cu care nu aveți cum să dați greș este cea a lui chef Cătălin Scărlătescu, cunoscutul jurat de la Chefi la cuțite.
Rețeta de cozonaci a lui chef Cătălin Scărlătescu este una simplă, cu ingrediente ușor de găsit, iar modul de preparare nu este unul complicat.
Ingrediente pentru cozonacul lui chef Cătălin Scărlătescu
- 250 g zahăr
- 1 kg făină
- 450 g lapte
- 60 g drojdie
- 5 ouă
- 300 g unt belgian
- 500 g nucă
- 150 g ciocolată belgiană
- 200 g rahat
- 30 g coajă de lămâie
- 30 g portocală confiată
Cum se prepară cozonacul lui Chef Scărlătescu
Se amestecă 100 ml de lapte cu drojdia, împreună cu trei linguri de făină. Compoziția se lasă la crescut până în momentul în care volumul se va dubla. Apoi, se fierbe laptele și zahărul până în momentul în care totul devine o compoziție omogenă.
Se freacă gălbenușurile cu sare. Într-un alt vas se pune făina și se toarnă, puțin câte puțin, următoarele: gălbenușurile, laptele alături de zahăr și unt, portocalele confiate, dar și maiaua, adică drojdia și făina pe care le-ați lăsat să crească. Totul se frământă până când compoziția va fi una elastică.
Se lasă compoziția 60 de minute la dospit, după care se trece la următorul pas.
Se ia o bucată de aluat, se întinde foarte bine, iar peste se pun nucile și ciocolata belgiană, stafidele, rahatul, iar apoi se rulează. Rulada obținută trebuie tăiată în două, pe lungime. Jumătățile se împletesc și se ung cu ou.
Se tapetează o formă cu făină și unt, se așează aluatul și se lasă să se dospească timp de două ore. După ce aluatul va crește, se bagă tava într-un cuptor încins la 160 de grade Celsius, între 45 și 60 de minute.