-

”Roșiile românești au ajuns să fie mai scumpe decât bananele!”

Legumele autohtone au devenit mai scumpe decât fructele de import, ajungându-se chiar la situația în care roșiile să fie mai scumpe decât bananele, spune fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu. Acesta susține că în piețe prețurile au explodat, însă producătorii români nu beneficiază în niciun fel de această creștere.

”AU EXPLODAT prețurile legumelor și fructelor în piețe! Legumele autohtone sunt mai scumpe decât fructele de import! Prețul legumelor și al fructelor autohtone se apropie de cel al unor fructe exotice. Ceapa, morcovul, vânăta și chiar dovleceii se vând la un preț cu mult mai mare decât anul trecut, fără ca producătorul român să beneficieze de această creștere. Vânzătorii spun că prețurile vor continua să crească din cauza recoltei slabe, afectată de schimbările climatice. Roșiile sunt mai scumpe decât bananele! Cumpărătorii sunt indignați de prețurile piperate și spun că nu-și mai permit să cumpere unele legume sau fructe și chiar au renunțat să facă provizii pentru iarnă”, arată Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în ministerul Agriculturi, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Daniel Botănoiu

Daniel Botănoiu spune că de vină pentru această situație nefavorabilă atât pentru consumatorii români, cât și pentru producători este ministrul Agriculturii Adrian Oros, care este doar un ministru al vorbelor și atât.

”Evident că acum ministrul Oros trebuia să gândească niște politici publice care să ajute producătorii români și să mulțumească consumatorii de pe piața internă. Și unii și alții sunt nemulțumiți! Ministrul este în permanentă campanie electorală, încă din luna mai a acestui an, așa cum de altfel a declarat! Un ministru al vorbelor și atât! Fac, în curând, un an de cand sunt la guvernare și nu au realizat mai nimic. Dimpotrivă, au distrus programe solicitate de producătorii români, au făcut o legislație impracticabilă ce trebuie corectată de fiecare dată în Parlament, nu au plătit fermierilor drepturile lor, nu le pasă de realizarea investițiilor din sector, într-un cuvânt au guvernat doar cu gândul la câștigarea alegerilor! Însă, trebuie să știe că succesul se obține prin muncă și nu prin hoție, minciună și amăgiri deșarte! Se știe că: leneșul mai mult aleargă, scumpul mai mult păgubește! Domnule Oros, lăsați promisiunile și vorbele meșteșugite! Puneți-vă ceasul să sune mai devreme și apucați-vă odată de muncă! Românii merită mai mult, merită demnitate, siguranță și bunăstare. Iar dacă Marin Preda spunea că: “Dacă dragoste nu e, nimic nu e!”, eu vin azi și vă spun, parafrazându-l pe autorul Moromeților: Dacă AGRICULTURĂ nu e, NIMIC nu e!”, a explicat Daniel Botănoiu.