Ce și cum cumpărămÎn bucătărieLa dietăVegetarian și vegan

SFECLA ROŞIE – Legumă de toamnă, bogată în nutrienți

Sfecla roşie, consumată fie crudă, sub formă de suc, sau preparată în diverse salate, este o sursă importantă de vitamine A, B, C, E, K şi minerale precum magneziu, potasiu, fier, calciu, mangan ori fosfor. SUPER-HRANA.RO vă prezintă beneficiile pe care le conferă consumul regulat de sfeclă roşie.

Sucul de sfeclă, remediu veritabil

Sfecla roșie este o sursă unică de fitonutrienți numiți betacianine, pigmenții naturali ai sfeclei, care îi dau culoarea roșie. Mulți dintre fitonutrienți prezenți în sfeclă s-a dovedit că funcționează drept compuși antiinflamatori. Nu-i de mirare, așadar, că un suc de sfeclă roşie oferă componente ce îmbunătăţesc circulaţia sângelui la nivelul inimii, creierului sau a muşchilor.

 Cu ajutorul sucului de sfeclă puteţi preveni atacurile de inimă, bolile cardiovasculare şi scădea tensiunea arterială. Datorită conţinutului de aminoacizi, sfecla dezvoltă şi menţine sănătatea ţesutului muscular, iar conţinutul crescut de potasiu ajută la întărirea miocardului.

Totodată, datorită conţinutului ridicat de fier, sucul de sfeclă roşie îmbunătăţeşte condiţia fizică, ajută la menținerea siluetei şi poate combate anemia.

Cu un conținut de fibre peste 80%, sfecla vă ajută să combateţi și problemele gastrointestinale.

Sfecla roșie, aliment ANTI-CANCER

Combinația de molecule antioxidante și antiinflamatorii din sfeclă face ca acest aliment să minimizeze riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer. Studii de laborator asupra celulelor tumorale umane au confirmat această posibilitate pentru cancerul de colon, de stomac, pulmonar, de sân, de prostată și testicular.

Are și efecte secundare!

Dacă sunteţi predispuși la probleme cu rinichii, pietre sau nisip la rinichi, nu este recomandat să consumaţi suc de sfeclă rosie. La fel şi în cazul în care suferiţi de diabet, deoarece sfecla roșie furnizează o cantitate mare de zahăr.

Cum alegem și cum păstrăm sfecla roșie

Alegeți sfecle mici sau mijlocii, ale căror rădăcini sunt ferme, netede, cu învelișul și pulpa foarte colorate. Evitați sfeclele care au pete, contuzii sau zone moi, umede, toate acestea indică alterări.

Nu se spală sfecla înainte de depozitare! Se pune într-o pungă de plastic, strânsă în jurul ei și se pune în frigider. Dacă nu intră aer la ea, nu se taie și nu se scoate din frigider se va menține timp de 3 săptămâni.

Nu este recomandat să o congelați proaspătă, tinde să devină moale după dezghețare. Dacă doriți, puteți încerca să o firbeți și apoi să o congelați, își va păstra mai bine aroma și textura.

Citiți și Tot ce trebuie să știți despre cartofi

Text: Camelia Diaconu