-

Țara care se confruntă cu o lipsă serioasă de varză: ”Prețurile au luat-o razna”

Țara care se află în pragul unei crize de varză murată! Coreea de Sud, țară a cărei locuitori au drept mâncare preferată varza murată, s-a confruntat în vara acestui an cu o serie de taifunuri, fapt care a condus la o producție extrem de mică de varză și la creșterea prețurilor la varza murată cu până la 60%.

În mod normal, gospodăriile din Coreea de Sud cumpără în această perioadă varză şi alte legume angro pentru a pregăti kimchi (varză murată în stil coreean) pentru anul următor, o tradiţie care a fost trecută de la o generaţie la alta timp de peste un secol. Majoritatea gospodăriilor din Coreea de Sud au chiar și un frigider special dedicat pentru depozitarea de kimchi la o temperatură ideală. În acest an însă, cel mai lung sezon ploios din istorie precum şi trei taifunuri care au provocat inundaţii în lunile august şi septembrie, au afectat culturile de varză şi au întrerupt livrările.

“Preţurile la varză au luat-o razna. M-am frecat la ochi ca să mă uit încă odată la etichetă pentru că preţurile nu aveau sens”, spune Jung Mi-ae, o mamă cu doi copii care în mod normal îşi face aprovizionarea cu varză în fiecare an pentru a putea pregăti kimchi.

Nu doar gospodăriile au de suferit de pe urma acestei situaţii. Daesang Corp., cel mai mare producător sud-coreean de kimchi, a fost nevoit să îşi suspende, temporar, vânzările online din cauza lipsei de varză. CJ CheilJedang Corp, un alt mare producător de alimente din Coreea de Sud a anunţat că a început să caute furnizori alternativi pentru a face faţă cererii, care este deosebit de mare în acest an deoarece mai mulţi oameni mănâncă acasă din cauza pandemiei, scrie Agerpres. 

“Varza este deosebit de sensibilă la schimbările climatice şi orice fenomen meteo extrem va avea un efect semnificativ asupra producţiei. Chiar dacă preţurile încep să se stabilizeze, incertitudinile cu privire la preţ vor continua să persiste până la mijlocul lunii viitoare”, spune Kim Dajung, cercetător la Korea Rural Economic Institute.

Există unele speranţe întrucât criza de kimchi gata pregătit ar trebui să dispară pentru că evoluţiile meteo favorabile recente înseamnă că preţurile la varză se vor calma, susţine Ministerul sud-coreean al Agriculturii.