Cele mai trăsnite feluri de pizza pe care le poți face acasă!
Cu mici, cu fasole și cârnați, cu sarmale, cu fructe, cu ciocolată, dar și mai light, cu blat de conopidă, iată câteva sortimente mai atipice de pizza de la noi. Le găsiți fie la anumite firme delivery și la restaurante locale (unele pe perioade limitate), în retail, fie pe blogurile culinare. Le puteți face și voi acasă dacă sunteți amatori de astfel de experimente. Nu ne-ar mira să apară și pe la noi și alte preluări de peste hotare precum sushi pizza, curry pizza sau chiar pizza cu paste!
Un pionier în România al acestor feluri de pizza mai neobișnuite a fost Jerry – Alfred Dauteiul -, americanul poposit pe plaiuri românești, care a stârnit un pic de rumoare când a inventat pizza cu sarmale cu ceva timp în urmă. Rețeta avea blat de pizza, sarmale, porumb, ardei iute, ceapă și semințe de mărar! Nu se face vara, dar a apărut, în schimb, de curând, tot aici, „pizza pentru sezonul grătarelor”- “pița” cu mici. O găsiți disponibilă în varianta cu blat de bază, mini mici, wedges, ardei copt și în varianta iute, care pe lângă aceste ingrediente, mai are și jalapenos.
Rețeta lui Jerry a fost lansată în mai anul acesta, dar se pare că prima dată, o pizza cu mici apărea la restaurantul Autentik din Timișoara. Mai este și acum în meniu și se numește pizza bănățeană cu mici, asortați cu sos de roșii, mozzarella, ciuperci, bacon și oregano.
Revenind la Jerry’s Pizza, tot aici mai găsiți și varianta de pizza cu cârnați și, cu anumite ocazii (1 Decembrie, de exemplu), chiar pizza cu fasole și cârnați.
Despre The Star – varianta de pizza „în stea”, cu 5 pernuțe, fiecare cu altă umplutură, de la Bryo Appetite, v-am povestit mai pe larg într-un articol precedent – aici. Practic, pernuțele se obțin din tăierea blatului pe lung în felii normale, cărora li se unesc marginile peste topping. Iar umpluturile sunt diverse: mozzarella, șuncă, ulei de măsline, sos / mozzarella, salam, ulei de măsline / numai mozzarella ș.a.
Dar ați spune despre un tort de pizza? Nu nu a venit rândul desertului încă ci, practic, este vorba de o pizza în straturi sau de o pzza din mai multe blaturi de pizza, gariniste din belșug cu topping-uri. Adevărată bombă, nu mai spunem de care! Dacă vă tentează, practic, nu trebuie decât să așezați într-o cratiță mai mare (sau chiar într-o oală, depinde cât de înaltă doriți să fie, blaturi de aluat, unse cu sos și cu toppingurile preferate și o dați la cuptor.) Pe blogurile lauraadamache.ro și bucatareselevesele.ro am găsit rețete inspiraționale.
Dar o pizza-desert v-ar surâde? Ne întoarcem tot la Jerry’s Pizza care a creat pizzert – pentru că, spun cei de aici, “ce poate fi mai șmecher decât să mânânci și pizza și desert?” Pizzertul este preparat în funcție de fructele de sezon, cu piersici, cireșe, mere și scorțișoară. Iar dacă doriți să fie și mai și, puteți pune și o cupă de înghețată deasupra!
Iar Dr. Oetker vinde în retail pizza cu ciocolată și nu s-a limitat doar la un singur fel de ciocolată. Dolce al cioccolato are trei feluri pentru gurmanzi: sos de ciocolată, bucăți de ciocolată albă și bucăți de ciocolată neagră.
Haideți să vă dăm și o variantă mai light după atâtea gusturi calorice – pizza cu blat de conopidă, mozarella și legume – rețetă de pe blogul adrianajoy. Blatul se face din conopidă fiartă, blendată și amestecată cu ouă și mozzarella. Pe deasupra îi puteți pune ce ingrediente doriți. Este o idee mai light – i-am zice – pentru că nu are făină și nici carne, dar foarte gustoasă; conopida nu se simte foarte tare, ci îi dă pizzei o aromă delicată.