-În bucătărie

Cum se prepară vegeta de casă, fără chimicale sau alte adaosuri

Rețetă de vegeta de casă! Chiar dacă nu mulți știu acest lucru, vegeta se poate obține foarte simplu și ușor și acasă, în bucătăria proprie, și în acest fel avem siguranță deplină că amestecul obținut este sănătos, fără chimicale sau alte adaosuri. Rețeta de vegeta făcută în casă nu este deloc complicată și nu aveți nevoie de altceva în afară de legume și verdețuri.

Trebuie precizat faptul că rețeta de vegeta făcută în casă nu este una bătută în cuie, ci se poate schimba în funcție de ce preferințe are fiecare în materie de legume. Astfel, pe lângă ingredientele de bază ale rețetei, se mai pot adăuga ce legume și verdețuri dorește fiecare.

Rețetă vegeta făcută în casă

Ingrediente:

  •  cinci morcovi
  •  jumătate de țelină mare
  •  jumătate de gulie
  •  trei rădăcini de pătrunjel
  •  două rădăcini de păstârnac
  •  un ardei gras alb
  •  un ardei gras roșu
  •  două cepe albe
  •  o ceapă roșie
  •  trei roșii
  •  o legătura frunze de țelină
  •  o legătură pătrunjel

Mod de preparare

Toate legumele se spală și apoi se curăţă de coajă, de cotoare sau de semințe. Se lasă să se scurgă de apă, iar apoi se taie în fâşii subţiri sau cubuleţe. Verdeaţa se zvântă şi ea de apă şi se rupe cu mâna.

Se încinge cuptorul la 100 de grade și se pregăteşte o tavă mare, care se tapetează cu hârtie de copt. Se pun legumele în tavă şi se presară puţină sare peste ele. Se dau la cuptor circa 4 ore, sau cât este necesar până când pierd absolut toată apa, dar fără să se ardă.

Important este ca legumele să fie ținut la foc minim, iar uşa cuptorului să fie ținută în permanenţă întredeschisă. Mai trebuie amestecat din când în când pentru ca totul să se usuce uniform.

La final, se dau prin râşniţa de cafea, prin blender sau robot de bucătărie, se mai amestecă cu sare, dacă este nevoie, după gust, și apoi se pune pudra de legume în borcane închise ermetic.

Legumele pot fi lăsate să se usuce și la soare

Cei care locuiesc la curte nu trebuie să mai bage legumele la cuptor, ci le pot usca direct la soare, pe un uscător de legume, care se realizează foarte simplu dintr-un cadru din lemn de care se ataşează o plasă de ţânţari.

Toate legumele şi verdeaţa se pun într-un bol şi se adaugă sare grunjoasă neiodată, după gust. Apoi, se așează ingredientele pe plasa de ţânţari şi se acoperă cu tifon sau cu plasa de protecţie pentru a fi siguri că nu se strâng musculiţe şi nici nu intră praf. Se lasă suportul cu legume timp de 2-3 zile la soare. Peste noapte se recomandă să se bage cadrul în casă sau într-un loc unde să nu cadă roua.

După 2-3 zile, se pun toate legumele într-o tavă de cuptor, pe o hârtie de copt și se lasă la foc foarte mic, cu uşa întredeschisă, doar câteva minute, pentru a fi siguri că totul este foarte bine uscat.

La final, se pune totul într-un robot de bucătărie și se mixează până se obţine un praf, care va fi pus  fie în borcane, care ulterior vor fi păstrate în dulap sau în cămară, fie în caserole mici din plastic, care se vor băga la congelator.